/Files/images/лянія квіти.gif

Як захистити себе та інших від кишкових інфекцій під час надзвичайної ситуації

/Files/images/кишкові інфекції.jpg

Вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води можуть спричинити діарею, блювання, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі, слабкість і призвести до серйозних наслідків.

Ботулізм

Ботулізм— це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Причини ботулізму

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Профілактика ботулізму

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м'ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

П'ять правил безпечного харчування

/Files/images/кишкові інфек 2.png

Дотримуйтеся чистоти
  • Мийте руки перед приготуванням їжі.
  • Мийте руки після відвідування вбиральні.
  • Мийте й дезінфікуйте всі поверхні та кухонне начиння, яке використовують для приготування їжі.
  • Убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів тощо.
Відокремлюйте сире від готового
  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі.
  • Для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне начиння, зокрема ножі й дошки.
  • Зберігайте продукти в закритому посуді.
  • Не розміщуйте в холодильнику сирі продукти над полицями з готовими стравами.
Ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти
  • Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, передусім м’ясо, птицю, яйця й морепродукти.
  • Обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння.
  • У приготованому м’ясі його сік має бути прозорим, а не рожевим.
  • Використовуйте термометр під час приготування їжі.
  • Ретельно підігрівайте готові страви.
Зберігайте харчові продукти за безпечної температури
  • Не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години.
  • Охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються (бажано до 5°C або нижче).
  • Тримайте готові страви гарячими (понад 60°C) аж до подавання на стіл.
  • Не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику.
  • Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Якщо у вашому регіоні сталося відключення електроенергії:

- тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими;

- продукти стають небезпечними, якщо вони перебувають під впливом температури вище 5 градусів більше двох годин;

- ніколи не пробуйте їжу, щоб визначити, чи є вона безпечною. Якщо ви сумнівааєтеся, викиньте її.

Якщо відключення електроенергії триває більше 4 годин:

- приготуйте та поділіться усіма швидкопсувними продуктами, щоб уникнути псування;

- викиньте усі швидкоспувні продукти (м'ясо, птиця, риба, залишки їжі) що були у холодильнику;

- викиньте продукти із морозильної камери, якщо вони розморозились, або приготуйте їх, якщо вони знаходились у температурі навколишнього середовища не більше, ніж 2 години

Обирайте свіжі й незіпсовані харчові продукти
  • Використовуйте чисту воду або очищену.
  • Обирайте свіжі й незіпсовані продукти. Обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко.
  • Ретельно мийте фрукти й овочі, а надто коли їх подають сирими.
  • Не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.

5 кроків для безпечного вживання води

Перевірте наявність ознак того, що ваша вода може бути небезпечною;

- чи виглядає вона каламутною, брудною

- чи має незвичайний запах, смак

-чи повідомляти органи місцевої влади про можливу небезпеку води

Використовуйте бутильовану воду, якщо можливо;

- привізну воду, воду з пунктів роздачі організованих місцевою владою, або воду централізованого постачання, якщо місцева влвда повідомила, що це безпечно

Відфільтруйте воду, якщо вона виглядає брудною\каламутною;

- використовуйте фільтр для води, чисту тканину, паперовий рушник або фільтр для кави, або ж дайте воді відстоятися у посудині і злийте чисту воду

Продезінфікуйте воду, довівши її до кипіння;

- кип'ятити воду до утворення бульбашок на поверхні, дати охолонути природнім шляхом, потім використовуйте цю воду для пиття, приготування їжі, чищення зубів, очищення ран

Якщо ці методи недоступні, використовуйте сонячне світло. Наповніть чисті та прозорі пластикові пляшки чистою водою і покладіть їх боком ( в ідеалі на темній поверхні) і залиште на сонці на 6 годин, якщо сонячно, або на 2 дні, якщо хмарно.

Зберігайте питну воду безпечно у чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути повторного забруднення.

Дотримуватися кроків безпечності їжі та води під час надзвичайної ситуації складно, але це запорука здоров'я вас та вашої дитини.

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел. Слідкуйте за повідомленнями місцевої влади.

телефон гарячої лінії 0 800 101 102

/Files/images/кишкові інфек 3.png

Кiлькiсть переглядiв: 16

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.